BEGREPPSFÖRVIRRING

Publicerad 2017-05-05 07:37:10
Kategorier Frisören Tipsar

Vi skall alltid vara källkritiska när vi tar emot information idag, vad det än gäller. Även om det som ni läser här och nu måste ni såklart bilda er en egen uppfattning om. Många "krav" som "marknaden" ställer på förändringar behöver ju inte alltid leda till förbättringar. Man vet vad man har, men inte alltid vad man får.

 

Det har under en tid varit mycket fokus på att hårvårdsprodukter skall vara sulfatfria och parabenfria osv. Det finns kanske inget i forskningen som direkt stödjer att dessa ingredienser borde tas bort från våra produkter. Men "marknaden" ställer kraven. Och utan att egentligen ta reda på vad som skall vara alternativet. Vissa alternativ som man använt istället för parabener (konserveringsämnen) har nu visat sig vara ett mycket dåligt alternativ och har därför förbjudits. Så vad ska man tro på?

 

Vi resonerar såhär;

 

NATURLIGT

Ordet NATURLIGT används på väldigt mycket produkter idag, och då får man en positiv känsla för produkten. I ett schampo så finns det ca 75-90% vatten, vilket får betecknas som en naturlig ingrediens. Men vatten är även en kemisk produkt (H2O). Och många av de droger som finns i vårt samhälle är helt naturliga produkter. Naturligt måste inte automatsikt vara = bra.

 

KEMISKT

Ordet KEMISKT klingar lite negativt i örat, eller hur? Men alla produkter kan brytas ner i kemiska beståndsdelar. Vatten är ju som sagt uppbyggt av kemiska ämnen (väte o syre). Tar vi en god och nyttig banan, så kan den brytas ner i 39 olika kemiska beståndsdelar.

 

ORGANISKT

Allt material som lever, eller har levt, är organiskt och innehåller en viss mängd av kol. Det finns både organiska och nonorganiska kemikalier i vår vackra omvärld. Arsenik får vi ju dåliga vibbar av. Men arsenik finns i skaldjur, och då i en organisk form. Organiskt måste med andra ord inte alltid vara = bra.

 

SYNTETISKT

En helt naturlig Lavendel, som har odlats ekologiskt, kan man bryta ner i 8 olika kemikalier. Man vet att en av dessa kemikalier kan vara irriterande på vissa människor, men idag har vi kommit så långt att vi i laboratorium kan plocka bort den irriterande kemikalien från Lavendeln innan vi tillsätter den i en produkt. Men nu är Lavendeln manipulerad, och därmed syntetisk. Syntetisk måste inte alltid vara = dåligt.

 

EKOLOGISKT

Med ekologiskt så menar man att en naturlig ingrediens har odlats utan att ha besprutats med t ex växtskyddsmedel eller pesticider mot skadeinsekter. Den har inte genmanipulerats (GMO) eller försetts med konstgödsel. Så det är inte den färdiga skönhetsprodukten i sig som kan betecknas som ekologisk, utan det är de ingredienser som man använt vid produktionen av produkten som är ekologiska. Och dit räknas inte vatten.

 

 

EKOSMART

Vad som är bra är att i stort sett alla seriösa varumärken på vår marknad idag gör stora insatser för att göra produkterna, produktionen, förpackningarna och leveranserna så hållbara för vår miljö som det bara är möjligt att göra, utan att göra avkall på kvalitet och prestation. En del varumärken mycket mer än andra. Och det är dom vi försöker att lyfta fram på Hairsale.se.

 

Vi har valt att använda begreppet EKOSMART. Och vår grundtanke med det är ungefär som när du står i mataffären ock skall köpa mjölk. På den ena förpackningen står det EKO, och på den andra gör det inte det. Den har samma funktion och den smakar samma - men för många känns det rätt i hjärtat att välja EKO. Men valet är ditt. Och när vi gör dessa val, det är då det kommer att ske en förändring. Och låt oss hoppas på att det är till det bättre!

 

Dela det här

Skriv en kommentar

 (med http://)