Om Hårverktyg

ALLT OM HÅRVERKTYG

 

Visar 0 produkter

Välj rätt värmeverktyg


KUNSKAP!

 

Ett värmeverktyg – t.ex. en plattång, locktång eller fön – är från början professionella verktyg som kräver en viss kunskap för att användas på rätt sätt så att inte håret skadas. Dessa verktyg finns ju idag även hos alla oss 'hemmafrisörer', men kravet på kunskap består. Har du den?

 

På ett värmeverktyg så är självklart kontrollen över temperaturen på värmen, och materialet på plattorna som överför värmen till håret, helt avgörande för resultatet. Därför är det viktigt att veta vad man är ute efter, och inte bara utgå från att hitta ett billigt verktyg. Det är sällan en bra utgångspunkt på en såpass viktig produkt.

 

 

RÄTT VÄRME

Fel inställd värme som dessutom används på fel typ av hår kan göra stor skada på ditt hår. Du skall alltid välja en plattång där man själv kan kontrollera och ställa in temperaturen. Ju mer exakt, desto bättre.

 

Vissa värmeverktyg har möjlighet att ställa in värmen ända upp till 230°C, men den höga temperaturen var från början skapad specifikt för professionella keratinbehandlingar i salonger. Den var inte till för vanliga konsumenter. Och den skall sällan användas av en hemmafrisör.

 

♥ Ett grovt, tjockt och välmående hår kan mycket väl klara högre temperaturer, uppemot 185°C

 

♥ Ett mer 'normalt' hår med hyfsad kvalitet klarar ca 160°C.

 

♥ Ett tunt och fint skandinaviskt hår, eller ett skadat eller färgbehandlat hår, ska man stanna mellan 120-160°C.

 

När du arbetar med en låg, skonsam temperatur på en plattång så får du i gengäld hålla på mycket längre och utsätter håret för värme under längre tid vilket också sliter och skadar håret mer.

 

 

 

TEKNOLOGI OCH MATERIAL

När man ska välja plattång handlar det mycket om olika teknologier och material för att ge ett bra resultat och vara skonsamma mot håret. Ofta kombineras dessutom två eller fler teknologier i ett och samma värmeverktyg. Att veta vad man vill ha eller behöver är inte lätt om man inte vet vad de olika teknologierna innebär. Några exempel på plattångsteknologier är:

 

KERAMISKA PLATTOR

Keramiken gör att plattorna får en jämn värme över hela ytan vilket innebär att man får samma resultat med sin tång oavsett vilket stycke av plattan man använder. Man slipper att få "hot spots" som bränner sönder ditt hår.

Den gör även att plattorna snabbt kommer upp i rätt temperatur. Keramiken är dessutom skonsam och sliter inte lika mycket på håret, samtidigt som den får tången att glida lättare och hindrar håret från att brännas.

 

IONIC TECH

Att ett värmeverktyg är joniserande innebär att det bildas negativa joner när det värms upp. Detta stärker håret inifrån och ger det näring samtidigt som de negativa jonerna har en anti-statisk effekt på håret och gör det glansigt. Du minskar då risken för ett torrt och frissigt hår.

 

TOURMALINE

Tourmaline är en ädelsten som är särskilt skonsam mot håret och även med denna teknologi bildas negativa joner som gör håret mjukt och glansigt, och samtidigt mindre statiskt.

 

 

TECH KOMBOS

 

TOURMALINE - CERAMIC

Det finns värmeverktyg som har en kombination av tourmaline och keramik. En sådan plattång är väldigt skonsam mot håret och du får även den en jämn värme av keramiken samtidigt som de negativa jonerna minskar den statiska elektriciteten och ger ett glansigt hår.

 

IONIC - CERAMIC

En plattång med jonisk-keramisk teknologi drar också nytta av två bra teknologier i en och samma produkt för att göra den lättarbetad och skonsam mot håret. Den här kombinationen ger plattorna en jämn värme samtidigt som håret blir mjukt och mindre statiskt.

 

 

STORLEK

Man ska också göra ett val vad det gäller storleken på värmeverktyget. Det hänger på håret, kan man säga. Det som avgör valet är längden på ditt hår. Rätt plattång gör det lättare att få ett snyggt resultat och minskar risken för slitage – och att du bränner topparna.

 

Kort hår:         Välj en tång med små, smala plattor.
Långt hår:       Välj en tång med större plattor

 

 

 

SÅ HÄR ANVÄNDER DU ETT VÄRMEVERKTYG

 

ÅTERFUKTANDE INPACKNING

Du måste förbereda håret noga innan du plattar det – och då med en vårdande produkt som skyddar mot värmen. Om du använder värmeverktyg dagligen bör du göra en rejäl inpackning av håret en gång i veckan för att hålla det fräscht och mjukt.

 

VÄRMESKYDD

Vi strävar alla efter att hålla vårt hår friskt och helt så att det får ett vackert fall och blir lätt att hantera. Men i vår strävan efter det perfekta håret så kan det också innebära att vi hjälper till att bryta ner håret, om vi inte gör på rätt sätt. Våra elektriska verktyg såsom hårfön, värmeborste, locktång eller plattång är alla en gudagåva för hårstyling, men dom är samtidigt väldigt påfrestande på vårt hår. För att håret ändå skall må bra, så är det helt avgörande att du tillsätter ett bra värmeskydd innan du går på med ett värmeverktyg.

 

OLIKA TYPER AV VÄRMESKYDD

Det finns olika typer av värmeskydd - det kan vara en specialprodukt eller en komboprodukt med andra egenskaper. Det kan vara ett värmeskydd som du sätter i ett vått hår direkt efter din hårtvätt, eller ett som du kan spraya i torrt hår. Du väljer ett efter det som passar dig bäst, och använder det på det sätt som anges på produkten. Det viktigaste är att du alltid använder ett värmeskydd före du använder ett värmeverktyg.

 

ARBETA I TORRT HÅR

Använd aldrig tången i blött eller fuktigt hår, då slits det extra mycket!

Håret ska vara rent och torrt. Blött hår är skörare och att du då måste hetta upp håret för att få det torrt, vilket i sig leder till mer slitage. Börja alltid med underhåret och arbeta dig uppåt. Använd dig gärna av en hårklämma för att hålla det andra håret på plats.

 

Om ditt hår är helt torrt när du plattar det men du ändå hör ett fräsande ljud ändå kan det vara dina produkter som ligger bakom. Du måste vara noggrann med vilka produkter du använder innan du plattar håret.

 

När du använder en plattång så ska du undvika att applicera några produkter alls på torrt hår.
Där skiljer det sig mot vad det gör när man ska använda en locktång. En plattång klämmer till håret, och det finns ingenstans för produkten att ta vägen. Du kokar då in produkten i håret, vilket inte är en så bra idé, särskilt om produkten innehåller alkohol som torkar ut håret.

 

DELA UPP HÅRET I SEKTIONER

I största möjliga mån ska man undvika att platta på samma sektion flera gånger. Det kan vara svårt att hålla sig till det på vissa typer av vågigt och lockigt hår, men ni skall få ett tips.

Det är viktigt att man har en spänning i håret när man plattar det. Du tar tag längst ut i en hårsektion och drar lätt för att skapa en spänning innan du plattar, och börjar sedan att platta vid hårbotten. Detta kommer skynda på processen och på så sätt behöver du inte platta samma sektion för många gånger i onödan.

 

SÅ HÄR SKÖTER DU OM ETT VÄRMEVERKTYG

 

SNURRA INTE IHOP SLADDEN

Sladden på plattången är en känslig del på plattången och som inte omfattas av garantin. Linda ALDRIG sladden runt plattången då ett brott på sladden då lätt uppstår. Oftast är plattången varm och sladden tål inte värmen i längden. Här är det bra att vara lite slarvig och inte linda ihop sladden, så håller ditt verktyg längre.

 

RENGÖRING AV PLATTORNA

När du har använt din plattång en längre tid och den börjar bli smutsig och få avlagringar från produkter är det dags för rengöring. Rengöring sker enklast genom att fukta en trasa med fönsterputs eller rengöringsmedel till keramiska spishällar. Är plattången mycket smutsig och du inte får bort beläggningen kan du försiktigt sickla med ett rakblad. Rakbladet bör endast användas när ingen av de föregående fungerade, och med största möjliga försiktighet.

 

 

Visar 0 produkter