Ekosmart

EKOLOGISKT vs EKOSMART

Allt inom den naturliga och ekologiska världen är svår att beskriva och förstå, och även ett begrepp som 'ekologiskt' är svårt att använda till annat än hur grödor odlas. Att säga att ett schampo är ekologiskt kan därför vara missvisande. Vi tycker att begreppet 'ekosmart' i många fall är bättre. Det visar att producenten har ambitionen och viljan att göra en såpass naturlig produkt som det är möjligt att göra, och samtidigt kunna presentera en produkt med alla de egenskaper som vi kräver. Då kan du som kund i alla fall göra ett medvetet val, där det ena valet känns bättre än det andra.

 

Det är lite som när du köper mjölk. Du kan välja mellan 'vanlig' mjölk och eko-mjölk. Du kan tänka dig att betala lite mer för eko-mjölken, för det är ett ekosmart val. Men samtidigt kräver du att den skall ha samma hållbarhet, och att den ska smaka exakt samma som den 'vanliga' mjölken.

 

Och samma sak med hårvårdsprodukterna. Du kan kräva att det skall vara sulfat- och parabenfritt, naturliga ingredienser, cruelty free, 100% vegan osv. Det kan få kosta några kronor extra, vilket det måste, men du skulle aldrig göra avkall på produktens effekt i ditt hår. Eller hur?

 

NATURLIGT vs SYNTETISKT

 

Det är lätt att tro att allt som är naturligt automatiskt är bra, och att allt syntetiskt automatiskt är dåligt. Man kan såklart vända och vrida på allt så att man får det svar man vill ha, men man kan ändå konstatera att verkligheten inte alltid är så enkel.

 

LAVENDEL EXEMPEL

Ta en Lavendel t.ex. Det är en i högsta grad naturlig ingrediens som används i många olika typer av skönhetsprodukter idag. Den består av kanske 12 olika små beståndsdelar, varav en kan vara allergen. Idag kan man lätt bryta ner denna Lavendel och plocka bort den allergena beståndsdelen, och sedan sätta ihop Lavendeln igen. Nu slipper vi att riskera att allergiker drabbas vid användandet. Men nu är den inte naturlig längre, utan nu är den syntetisk. Är det då bra eller dåligt?

 

Visar 3 produkter