Vegan

 

VEGAN

 

Lite kortfattat så kan man säga att en skönhetsprodukt som är vegansk är varken testad på djur eller innehåller ingredienser av animaliskt ursprung, såsom t ex biwax, keratin, gelatin och lanolin.

 

Men det är inte helt enkelt att som konsument veta säkert om en produkt testas på djur och vilket ursprung ingredienserna har? Så om man skall vara 100% Vegan, så är det mycket som man skall veta om ingredienser, och veta hur man kontrollerar allt.

 

Kina

Och om nu produkten är 100% Vegan, så måste man ändå ta reda på om varumärket säljer sina produkter till Kina. Och varför då? Jo för Kinas lagstiftning kräver att alla produkter som importeras till landet ska testas på djur vilket sker via kinesiska myndigheter. Ett varumärke som exporterar sina produkter till den kinesiska marknaden bidrar därmed till djurförsök – och du som konsument stödjer indirekt djurtester genom att köpa produkter från märket.

 

Och skall du vara 100% Vegan, så får heller inget av ett stort företags varumärken säljas till Kina, även om just det du är intresserad av inte säljs dit.

 

Ja, du förstår att det inte är helt enkelt. Men vem har sagt att allt ska vara enkelt?

 

VEGAN FRIENDLY

Att vara Vegan Friendly är en något mer light version av Vegan. Alla Vegan Friendly produkter följer samma krav som Vegan, men det skulle kunna finnas någon ingrediens i produktens ingredienser, som i någon del av processen kan ha testats på djur.

 

 

 

SKILLNADEN PÅ CRUELTY FREE, VEGETARISK OCH VEGAN?

 

CRUELTY FREE

Cruelty free betyder att märket inte bidrar till djurtester i något led.

Produkter från märket kan fortfarande innehålla ingredienser av animaliskt ursprung.

 

VEGETARISK

En vegetarisk produkt kan innehålla ingredienser som ursprungligen har tillverkats av djuret självt, t.ex. bivax, honung, äggvita eller mjölk.

 

VEGAN

En vegansk produkt innehåller inga ingredienser av animaliskt ursprung. Bivax, honung, äggvita eller mjölk är t ex inte veganskt.

 

Först när märket som tillverkar produkten är cruelty free och produkten inte innehåller animaliska ingredienser blir produkten vegansk.

 

EXEMPEL PÅ VEGAN PRODUKTER: 

Visar 4 produkter