Varför är håret frissigt?

VARFÖR ÄR MITT HÅR SÅ FRISSIGT?

 I SAMARBETE MED LIVING PROOF

 

Om du någon gång har ställt frågan till din egen spegelbild - "Varför, varför är mitt hår så frissigt?"- då har vi både goda nyheter och dåliga nyheter till dig. De dåliga nyheterna är att spegeln på väggen inte kommer att svara dig, men de goda nyheterna är att det finns en, eller många anledningar till att ditt hår är frissigt, och vi skall försöka att hjälpa dig att hitta orsaken och lösningen.

 

 

6 VANLIGA ORSAKER

 

 

Friss uppstår när hårfibrerna löper i olika riktningar och när cuticeln (hårets yttersta lager) reser sig upp, vilket gör att fukt kan passera in i håret och expandera den.  Och det finns faktiskt många saker mer än ditt genetiska arv som kan störa hårets cuticle och orsaka denna irriterande frissighet.

 

Innan du uppgivet suckar och fortsätter att förlita dig på frisyrer som passar bra för frissigt hår, så låt oss förklara hur du kan hantera problemet. Du kan ju inte ändra dina gener, men du kan ändra mycket av vad som annars orsakar frissigt hår. Gå till roten till problemet så att du kan hitta rätt sätt att fixa till det. Så hur man blir av med frissigt hår, och vilka hårprodukter mot friss som man ska investera i, beror till stor del på vad som faktiskt orsakar det.

 

Så varför blir håret frissigt? Låt oss dyka in i orsakerna nedan.

 

1. Du tvättar håret för mycket och för ofta

 

För mycket hårtvätt öppnar upp hårstråna, vilket orsakar friss och leder till torrhet, vilket kan leda till ännu mer friss. Förutom tvättfrekvensen så är vattentemperaturen

när du tvättar håret är också viktigt. Varmt vatten öppnar upp cuticeln så att du kan

tvätta bort föroreningar, men du måste sedan sluta cuticeln igen med en sval sköljning för att undvika friss.

 

På vilket sätt du tvättar håret spelar också roll. När du samlar ihop håret uppe på ditt

huvudet medan du schamponerar eller conditionerar, så orsakar du mer trassel, skador och friktion, vilket också orsakar friss. Var väldigt försiktig med ditt blöta hår eftersom det är då som det är som mest sårbart.

 

 

Det är lättare att minska antalet hårtvättar när du har ett schampo som effektivt rengör håret vid varje användning. Som Living Proof No Frizz-schampo, ett rikt skumschampo som rengör och innehåller Healthy Hair Molecule, som faktiskt stöter bort smuts och olja, så att du kan vänta längre mellan hårtvättarna.

 

Du kan också se till att försluta cuticeln. En försluten cuticle gör det möjligt för håret att behålla fukt, vilket gör det mindre utsatt för friss. Förslut cuticeln innan du går ut ur duschen genom en kall sköljning.

 

 

2. Håret utsätts för mycket friktion

 

När ditt hår utsätts för friktion så kan det bli frissigt. Det finns flera saker i din vanliga hårvårdsrutin där du kan orsaka för mycket friktion. En av dessa är när du tvättar håret aggressivt. En annan förekomst av friktion förekommer ofta när du torkar håret. Om du använder en vanlig bomullshandduk för att torka håret är strukturen grov och hård mot ditt fuktiga hår, vilket kan orsaka friss och till och med brott på håret.

 

Dessutom är ditt hår utsatt för friktion under sömnen. Att vrida och vända sig mot ett örngott av bomull kan orsaka både friss och trassel som du kommer att behöva borsta ut håret på morgonen, vilket resulterar i, ja, mer friss.

 

Vad du ska göra:

Förutom att tvätta håret mer sällan så kan du även byta från en grov bomullshandduk till en mjuk mikrofiberhandduk som är mjukare och ännu effektivare att absorbera fukt när du torkar håret.

 

Medan du förmodligen inte medvetet kan välja att inte vrida och vända dig i sömnen, kan du ändra hur mycket friktion och skada som det orsakar. Sov med håret i en bulle eller en lös fläta för att minska den friktion det medför, och byt från ett bomullsörngott till en silkeversion, vilket är snällare mot håret.

 

 

3. Hög luftfuktighet

 

När luften ute är fuktig fungerar ditt hår som en svamp - cuticeln öppnas upp

och håret suger upp fukt från luften, vilket gör att det blir frissigt.

 

Vad du ska göra:

Även om du inte kan spela Mother Nature för att tämja ditt friss, kan du slåss mot henne med några kraftfulla produkter. Om du kämpar mot friss på grund av vädret, så gör dig själv en tjänst och satsa på frissdämpande produkter. Living Proof No Frizz-familjen förhindrar friss, till och med friss orsakad av väder och vind. Dessa produkter innehåller vår patenterade Healthy Hair Molecule som är 70% effektivare för att blockera fuktighet än silikoner och oljor.

För att snabbt tämja frissighet, ta alltid med dig en flaska av den färdiga Humidity Shield för att omedelbart släta håret och skydda det från fukt och UV-strålar.

 

 

4. "Det ligger i generna"

 

Du har ju frågat dig själv många gånger - "Varför är mitt hår så frissigt?" Och du har kanske sneglat på dina föräldrars, farföräldrars eller syskons hår och märkt en liknande hårstruktur någonstans i familjen. För det är ändå så trots allt, att hårstruktur och färg överförs från generation till generation. Och tyvärr är vissa hårtyper mer benägna att vara frissiga och svåra att hantera.

 

Vad du ska göra:

Även om du är född med det så finns det ändå något du kan göra åt det. Du kan faktiskt få njuta av en naturlig, vacker hårstruktur utan friss, som du kan få om du använder rätt produkter.

 

Om din hårtyp är medium till tjock eller grovt, så prova Living Proof No Frizz Nourishing Styling Cream som slätar ut håret och lämnar håret slätt och glänsande, utan att tynga ner.

 

Om du har ett fint till medelhårt hår eller brukar låta det lufttorka, överväga istället Living Proof No Frizz Vanishing Oil.

 

 

5. Du använder kanske fel produkter

 

De typer av produkter och ingredienser som du använder i din hårvårdsrutin kan vara det som orsakar ditt friss. Se speciellt upp för sulfater i schampot. När sulfater används i schampo så kan de tömma håret från dess naturliga ytoljor, vilket gör att det känns grovt, torrt och sprött. Sulfater kan också tömma hårbotten på dess naturliga oljor, vilket leder till torrhet, irritation och friss. Så om du har frågat dig själv - "Varför är mitt hår så torrt och frissigt?" så kan sulfater vara en trolig orsak.

 

Akta dig för

Vanliga sulfatingredienser som du skall då skall hålla dig ifrån är: Sodium Lauryl Sulfate, Sodium Laureth Sulfate och Ammonium Lauryl Sulfate.

 

 

Vad du ska göra:

 

Living Proof No Frizz-schampo är sulfatfritt, så det rengör håret försiktigt och skyddar mot friss medan det gör håret slätt, mjukt och återfuktat.

 

 

6. Ditt hår är skadat

 

När håret skadas, så skadas det skyddande ytskiktet cuticeln ofta, vilket gör att håret är extra utsatt och gör frisset nästan oundvikligt. Skador kan orsakas av ett antal saker, inklusive användning av värmestylingverktyg, konstant färgning, solexponering och överdriven friktion.

 

Vad du ska göra:

Även om skador ofta är oundvikliga är det möjligt att reparera håret. Du kan förse torrt hår och skadat hår med välbehövlig återfuktning och reparera med en kraftfull hårmask. Ditt hår känns inte bara mjukare, glänsande och friskare, utan ser också till att frisset kommer att minskas enormt. Living Proof No Frizz Intense Moisture Mask kommer verkligen att förvandla ett skadat hår. Det ger maximalt skydd mot friss genom att återställa friskt hårs naturliga skyddande lager och förbättrar det med upp till 70%.

 

För att stoppa skador och friss innan de uppstår, så bör du använda ett värmeskydd innan du använder något värmeverktyg, och som skyddar mot värme som skadar håret och kan orsaka frissighet i framtiden. Du kan också byta till en jonisk hårfön som använder modern teknik i motsats till äldre versioner som är beroende av extrem värme för att snabbt torka hår.

 

 

TÄNK DÄRFÖR PÅ ATT

 

När du väl vet vad som orsakar ditt frissiga hår kan du börja med att ta itu med problemet och säga adjö till friss för alltid.

 

Tänk på några av dessa små livsstilsförändringar för att slippa att mötas av friss i spegeln.

 

Byte av handduk eller schampo kan du komma långt med.

Dessutom kan du investera i Living Proofs No Frizz Collection för att se till att du både får ett omedelbart samt ett bestående resultat, och hjälpa ditt hår att se ut och känna sig som bäst.

 

När du väl har hittat rätt hårprodukter så behöver du aldrig fråga din spegelbild igen - "Varför är mitt hår så frissigt?"